Sunday, November 28, 2010

Usaha Tanda Kejayaan sahabat...

Assalamualaikum semua sahabat dan peminat blog saifswiflets.. Di Malaysia kini musim hujan atau musim banjir semakin tiba dan ada di antara kawasan yang telah pun ditenggelami air.. pendek kata.. sudah pun banjir..namun di Kelantan airnya dikatakan masih di bawah tahap biasa. Walet memang sinonim dengan hujan.. bila hujan seringkali  kita dapat lihat sang walet terbang rendah mencari pakan.. berkejar-kejaran antara mereka dan berpusing-pusing di sekitar BH mereka. Ini dikatakan telah tiba masanya mereka membiak secara besar-besaran ekoran terdapatnya limpahan makanan pada musim ini. Pembuatan/penyiapan sarang mereka juga didapati hanya memakan masa yang pendek tidak seperti yang kita lihat pada musim kemarau... Walau apa pun jom zaZZ bersama Saif dan sebelum itu kita lihat satu email yang Saif terima dari sahabat(Sulaiman) yang berada jauh di Riau.. yang juga merupakankan usahawan walet yang telah lama berjaya dan berpengalaman lebih 25 tahun dalam industri ini. Terima kasih diucapkan dari saifswift kerana beliau sudi memberi dan berkongsi ilmu dan pengalaman bersama saifswift. Berikut adalah salah satu email beliau yang ingin Saif kongsikan bersama sahabat.. JOm zaZZ!

Assalamu'alaikum saudaraku saif semoga Allah senentiasa melimpahkan rahmat n karunianya kepada anda beserta keluarga dan semoga usaha yang anda lakoni khususnya dibidang burung walit dapat menuai kejayaan (Amin ya robbal 'alamin) Memulai usaha walit bangunan dari papan ukuran 5 X 12 meter 1 lantai saya awali pada tahun 1985 di sebuah perkampungan nelayan tepatnya di desa dahari selebar sumatra utara,berbagai suka dan duka dari awal mula saya membuat usaha ini dan Alhamdulillah sampai saat ini saya dah punya beberapa rumah walit walaupun tidak sesukses peternak walit yang bisa mencapai ratusan kilo perbulannya, sebap kepunyaan saya rata rata setiap panen 1-2 bulan hanya 29 kilo saja dalam satu buah bangunan ukuran 5 X 20 meter 3 lantai dan untuk ukuran 10 X 25 meter 4 lantai hanya 41 kilo saja,jika ingin pengalaman saya dalam budidaya walit saya ikhlas untuk berbagi andainya diperlukan.salam dari saya Sulaiman.IR.SH.MH di pekanbaru Riau

Dikala kita gembira melihat walet-walet berkejar-kejaran disamping produktif sarang yang semakin meningkat hari ke hari jangan dilupa akan sahabat yang berada dalam kesusahan.. segala usaha telahpun  beliau cuba namun Bh masih tidak dapat mengeluarkan hasil sebagaimana yang diimpikan.. Saif berkesempatan memaparkan beberapa gambar BH beliau yang sudi beliau kongsikan bersama saifswift.. Jom lihat...!

 Semua gambar berikut saif perbesarkan...

Pandangan Rumah monyet/dog kannel

Lubang masuk walet..

\
Keadaan rumah monyet/rooving room terus ke nesting room..

kedudukan tweeter dalam yang kurang jernih..

Lubang antara ruang.. Lwm(lubang kecik atas)

kabus humudifier....

keadaan dalaman BH

Berpesan-pesanlah kamu kepada kebaikan...

Phone : 0179046560 

No comments:

Post a Comment